Studio Westen | Fotografie

Verwissel jij je lenzen op een veilige manier?

Dit voorjaar was ik in Kroatië. Terwijl we in een boot over een meer voeren, zag ik iemand een lens verwisselen. Mijn eerste gedachte was: “Oei, als dat maar goed gaat…”

Het verwisselen van een lens is helemaal niet moeilijk. Maar als je het niet goed doet, kun je fikse schade aan je apparatuur veroorzaken.

Heb jij geen zin in dure reparaties? Of in het verwijderen van vlekken uit je foto’s? Lees dan deze tips & tricks om schade aan je apparatuur en stof op je sensor te voorkomen.

1. Camera uitschakelen

Het is belangrijk dat je je camera uitschakelt voordat je een lens gaat verwisselen. In je camera en je objectief zitten kleine elektronische contacten. Hiermee kan je lens zich aanpassen aan de instellingen op je camera.

Wanneer je de lens eraf draait als de camera nog aan staat, kunnen deze contacten beschadigen. Waardoor de informatie niet, of niet volledig, wordt doorgegeven. Je beeldstabilisatie kan daardoor bijvoorbeeld slechter gaan presteren of helemaal uitvallen.

2. Waar leg je je lens neer?

Tijdens het wisselen van een lens zit je met een camera en twee lenzen, die je niet alle drie tegelijk kunt vast houden. Je kunt een lens even neerleggen, maar kijk goed waar je dat doet. Een objectief is rond en heeft daarom de neiging om weg te rollen!

Om het wegrollen te voorkomen, kun je het objectief ook neerzetten op de voorkant. Zorg dan wel dat het lenskapje erop zit, want anders beschadig je de frontlens. Een veilig plekje in je cameratas is natuurlijk altijd een goed idee.

3. Afsluiten tegen zand en stof

Vaak fotografeer je buiten. Zolang je camera en objectief dan niet aan elkaar vast zitten, hebben zand en stof vrij spel. En het verzamelt zich om de een of andere reden het liefst op je sensor. Of aan de achterkant van je lens. Met vervelende vlekjes in je foto’s als gevolg.

Zorg dus dat je camera niet te lang “open” ligt. Door thuis een aantal keer te oefenen, wordt je er handig en snel in. Dat verkleint de kans op stof op je sensor, als je op locatie je lens verwisselt.

4. Ondersteboven

Houd je camera met de opening naar beneden wanneer je de lens eraf draait. Op die manier valt stof minder snel naar binnen. Draai dus ook je lens even om, als je hem van de camera af hebt gehaald, zodat de opening naar beneden wijst. En doe dan zo vlug mogelijk het kapje erop.

5. Waar wissel je je lens?

Sta je buiten te fotograferen, maar ben je dicht bij een “binnen” locatie, zoals bijvoorbeeld je auto? Dan is het handig om daar je lenzen te verwisselen om stof op je sensor te voorkomen.

Heb je geen binnen-locatie in de buurt? Draai dan met je rug naar de wind. Je lichaam wordt zo een soort windscherm waarachter je je lenzen kunt wisselen.

Veel plezier met het fotograferen op locatie!